Industrigas används inom flera olika yrkesområden och det förekommer en hel del gas rent mängdmässigt. En del gas hålls instängd i olika behållare medan andra gaser läcker ut i relativt stor mängd. Ser man till syrgas och lustgas till exempel kan en hel del sådan gas komma ut i atmosfären i samband med användning. Men hur farlig är gasen egentligen för miljön?
Olika gaser är olika farliga
När det gäller industrigaser är en del av dem farligare än andra. Gaser som ammoniak är inte bra för miljön men de är inte heller lika farliga som freoner. Många industrigaser har en lukt som inte är så trevlig och de kan också vara farliga för människor. Industrigas förekommer också luft. Den kan till exempel användas för att fylla paket för att skydda livsmedel. Det är en gas som är helt ofarlig för miljön.
Mängden har stor betydelse
En sak som har extremt stor betydelse för hur farlig en gas är för miljön är hur stor mängd som läcker ut samt hur läckaget ser ut. Ett litet gasläckage i samband med ett arbete är sällan någon katastrof men uppstår ett rejält läckage i samband med till exempel en naturkatastrof kan läget se helt annorlunda ut. Har man ingen kontroll på läckaget kan miljön ta rejält med stryk om gasen inte hinner spädas ut tillräckligt.
Arbetet med att förhindra läckage
Inom alla industrier som utvinner gas och som hanterar den överlag ska det finnas rutiner som förhindrar läckage. Det ska också finnas åtgärder som minskar risken för att läckaget når ut i atmosfären om en läcka uppstår. Det kan till exempel handla om ventiler med olika filter, eller om speciella gasluckor i byggnaden. Givetvis ställs också stora krav på kontroller av ledningar, kärl för gasförvaring och annat. Det görs både för människors och för miljöns skull.