Det kan låta konstigt att gaser används inom livsmedelsindustrin. Gas är nämligen något som man många gånger härleder till skadliga och giftiga ämnen. Men det är faktiskt som så att det finns flera gaser som används vid tillverkning och transport av livsmedel. Många gånger används de också för att maten ska hålla sig fräsch i sina förpackningar under en längre tid.
Koldioxid
Koldioxid finns i både fast form och som gas, men båda räknas som gaser. Den varianten av koldioxid som inte är fast används bland annat för att skapa kolsyrade drycker som läsk och kolsyrat vatten. Den fasta formen av koldioxid kallas vanligen för torris. Den används bland annat inom chark för att hålla delikatesser och fisk nedkylda. Torrisen kan också användas för att frysa ned eller kyla under en längre transport.
Nitrogen
Nitrogen, eller kväve som det också kallas, används i regel för att man ska kunna kyla ner och transportera olika former av livsmedel. Ofta använder man sig av flytande kväve. Den här gasen kan också användas vid tillverkning av juice för att undvika att C-vitamin oxideras. Kvävet används också i samband med vintillverkning för att vinet inte ska förlora färg, smak eller konsistens. Vinflaskorna tvättas och torkas med kvävgas innan vinet fylls i dem. Efter fyllning fylls flaskan på med mer kvävgas så att flaskan inte innehåller någon luft. Kvävgasen varken luktar eller smakar något och den är i princip olöslig i vatten.
Livsmedelsgas
Det finns också olika sammansättningar av gaser som brukar kallas livsmedelsgas. De kan ofta fylla upp förpackningar för att maten i dem ska hålla bättre och se fräschare ut. Gasen används också för att fylla upp chipspåsar för att chipsen inte ska packas allt för mycket och gå sönder i påsen. Exakt vilka gaser livsmedelsgasen innehåller kan variera mellan olika tillverkare, men ofta är luft och kväve två av ingredienserna.